Nezákonné rozhodnutí a náhrada škody

24. 10. 2022

Právo na odškodnění v případě nezákonného rozhodnutí či postupu státu a jeho orgánů je upraveno zákonem č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Domáhat se náhrady škody v případě nezákonného rozhodnutí mohou dle zákona pouze účastníci řízení, ve kterém bylo takové rozhodnutí vydáno.

K Nejvyššímu soudu se ovšem dostal případ, kdy se žalobce domáhal náhrady nemajetkové újmy ve výši 500.000,- Kč za to, že byl vystaven nadměrnému hluku z přilehlé rušné silnice. Provoz silnice byl původně v souladu s rozhodnutím krajské hygienické stanice, která v roce 2016 povolila překračování hlukových limitů. Toto rozhodnutí ale nakonec správní soudy na popud uvedeného žalobce zrušily jako nezákonné.

Při striktním výkladu zákona by se žalobce nemohl odškodnění domáhat, jelikož nebyl účastníkem řízení vedeného u krajské hygienické stanice. Nejvyšší soud ovšem zrušil předchozí rozhodnutí obecných soudů v této věci a dovodil, že okruh účastníků by měl být v tomto případě širší. Práva žalobce totiž byla nezákonným rozhodnutím zcela zřejmě dotčena.

Podle rozsudku Nejvyššího soudu ČR ve věci sp. zn. 30 Cdo 1339/2022 ze dne 10. 8. 2022 se tak může náhrady škody v případě nezákonného rozhodnutí domáhat nejen účastník řízení, ve kterém bylo nezákonné rozhodnutí vydáno, ale také ten, kdo se domohl zrušení nezákonného rozhodnutí v řízení před správním soudem.

Otevírá se tak prostor pro uplatňování nároku na odškodnění pro další osoby poškozené nezákonným rozhodnutím či nesprávným úředním postupem. V případě zájmu o konzultaci či zastupování se na nás neváhejte obrátit prostřednictvím záložky Contact.

Why KODAP legal?

In addition to legal services, our cooperation with the KODAP Group enables us to provide tax, accounting and auditing services.

We set the highest standards of professionalism and guarantee the quality of our work. You will always communicate with an attorney with the appropriate experience and specialization.

Thanks to our large team, we are able to respond to your requests almost immediately. We always organize our work according to your needs.

We can translate the law into common language. You will understand our advice.

Se všemi jednáme vždy poctivě a férově. Hledáme to nejefektivnější řešení pro business a klienty nikdy neženeme do zbytečných sporů. Zakládáme si na dodržování etického kodexu advokátů.

We value your trust and pride ourselves on our strict adherence to attorney-client privilege and confidentiality. Your information is safe with us.

Attorneys
0
Years of experience
0
Satisfied clients
0 +
Max. reaction time
0 hod

Contact us

Další aktuality

Případová studie – Due diligence

Klient Obrátil se na nás klient, soukromá obchodní společnost zabývající se investováním do jiných společností, s žádostí o zajištění celého právního a daňového procesu nákupu české společnosti s ručením omezeným za nižší…

Případová studie - napadení změny ÚP

Náš klient, soukromá společnost, plánoval na svých pozemcích výstavbu několika rodinných a jednoho bytového domu. K jeho překvapení ovšem obec přistoupila ke změně územního plánu, kterou se zastavitelnost a využitelnost pozemků…