Soudy mají nový manuál pro výpočet výživného

30. 9. 2022

Dříve byla rozhodovací praxe soudů tak rozdílná, že v obdobných případech soudy přiznávaly výživné pro nezaopatřené děti v diametrálně odlišné výši. To byl přirozeně jeden z palčivých problémů české justice. V roce 2010 proto Ministerstvo spravedlnosti vydalo manuál pro stanovení výživného, který měl rozhodování soudů do budoucna sjednotit.

Po více než deseti letech aplikace tohoto manuálu Ministerstvo spravedlnosti za účasti odborníků z řad soudců, neziskových organizací, OSPOD, advokátů a dalších odborníků analyzovalo soudní praxi a došlo k závěru, že je třeba manuál pro stanovení výživného aktualizovat.

Dne 21.09.2022 Ministerstvo spravedlnosti spustilo portál https://vyzivne.justice.cz, který obsahuje praktické informace, statistická data a kalkulačku pro výpočet výživného.

Tuto činnost Ministerstva spravedlnosti velmi oceňujeme. Publikovaná data, analýzy, přehledy i samotná kalkulačka budou v naší rodině-právní praxi vítanou pomůckou při určování výše výživného. V případě Vašeho zájmu o související služby kontaktujte našeho kolegu advokáta Miroslava Lelka, který se na rodinné právo specializuje.

Why KODAP legal?

In addition to legal services, our cooperation with the KODAP Group enables us to provide tax, accounting and auditing services.

We set the highest standards of professionalism and guarantee the quality of our work. You will always communicate with an attorney with the appropriate experience and specialization.

Thanks to our large team, we are able to respond to your requests almost immediately. We always organize our work according to your needs.

We can translate the law into common language. You will understand our advice.

Se všemi jednáme vždy poctivě a férově. Hledáme to nejefektivnější řešení pro business a klienty nikdy neženeme do zbytečných sporů. Zakládáme si na dodržování etického kodexu advokátů.

We value your trust and pride ourselves on our strict adherence to attorney-client privilege and confidentiality. Your information is safe with us.

Attorneys
0
Years of experience
0
Satisfied clients
0 +
Max. reaction time
0 hod

Contact us

Další aktuality

Případová studie – Due diligence

Klient Obrátil se na nás klient, soukromá obchodní společnost zabývající se investováním do jiných společností, s žádostí o zajištění celého právního a daňového procesu nákupu české společnosti s ručením omezeným za nižší…

Případová studie - napadení změny ÚP

Náš klient, soukromá společnost, plánoval na svých pozemcích výstavbu několika rodinných a jednoho bytového domu. K jeho překvapení ovšem obec přistoupila ke změně územního plánu, kterou se zastavitelnost a využitelnost pozemků…