Zdanění příjmů z kryptoměn

13. 9. 2022

Finanční správa ČR nedávno zveřejnila informaci o tom, že se více zaměří na kontroly a prověření správnosti zdanění příjmů z kryptoměn, tedy např. Bitcoinu. Prověřovány tak budou zejména osoby, o kterých finanční správa získá informaci u obchodníků a zprostředkovatelů obchodů s kryptoměnami, případně též na základě mezinárodní spolupráce daňových orgánů.

Související otázkou se zabýval také Krajský soud v Brně, který ve svém rozsudku č. j. 30 Af 29/2020-48 z února tohoto roku dospěl k závěru, že prodej bitcoinu z vlastního portfolia nepodléhá osvobození od daně ve smyslu ustanovení § 4 odst. 1 písm. ze) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Žalobce se v projednávané věci domáhal aplikace ustanovení, podle kterého lze osvobození od daně aplikovat tehdy, je-li příjem kursovým ziskem vzniklým při směně peněz z účtu v cizí měně. Bitcoin ovšem podle závěrů Krajského soudu za cizí měnu považovat nelze.

Toto rozhodnutí následně vyšlo v červnovém vydání Sbírky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (č. 4338/2022 Sb. NSS). https://sbirka.nssoud.cz/cz/dan-z-prijmu-prodej-bitcoinu-osvobozeni-od-dane.p4363.html

Why KODAP legal?

In addition to legal services, our cooperation with the KODAP Group enables us to provide tax, accounting and auditing services.

We set the highest standards of professionalism and guarantee the quality of our work. You will always communicate with an attorney with the appropriate experience and specialization.

Thanks to our large team, we are able to respond to your requests almost immediately. We always organize our work according to your needs.

We can translate the law into common language. You will understand our advice.

Se všemi jednáme vždy poctivě a férově. Hledáme to nejefektivnější řešení pro business a klienty nikdy neženeme do zbytečných sporů. Zakládáme si na dodržování etického kodexu advokátů.

We value your trust and pride ourselves on our strict adherence to attorney-client privilege and confidentiality. Your information is safe with us.

Attorneys
0
Years of experience
0
Satisfied clients
0 +
Max. reaction time
0 hod

Contact us

Další aktuality

Případová studie – Due diligence

Klient Obrátil se na nás klient, soukromá obchodní společnost zabývající se investováním do jiných společností, s žádostí o zajištění celého právního a daňového procesu nákupu české společnosti s ručením omezeným za nižší…

Případová studie - napadení změny ÚP

Náš klient, soukromá společnost, plánoval na svých pozemcích výstavbu několika rodinných a jednoho bytového domu. K jeho překvapení ovšem obec přistoupila ke změně územního plánu, kterou se zastavitelnost a využitelnost pozemků…