Novinky v oblasti provozu motorových vozidel

6. 3. 2023

Omezit zbytečnou byrokracii v oblasti provozování motorových vozidel má za cíl novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž jednotlivé části budou v průběhu letošního roku vstupovat v účinnost.

Od začátku března začaly platit novinky v oblasti registrace vozidel a evidenčních kontrol. U nich se prodlužuje platnost ze současných 30 dnů na 1 rok, a to bez omezení počtu úkonů. Toto prodloužení platí zpětně i pro již proběhlé evidenční kontroly. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024. 

Zároveň nemusí řidiči předkládat protokol o jejím provedení při zápisu vozidla ani při změně vlastníka či provozovatele. Tyto informace si digitální systémy státu předají mezi sebou automaticky.

Nově odpadá i dosavadní nutnost absolvovat evidenční kontrolu u některých úkonů.  Nebude třeba ji provádět při změně, kdy se provozovatel vozidla stává vlastníkem, typicky po ukončení leasingu vozidla – tedy v případě, kdy se jako nový vlastník zapisuje jeho dosavadní provozovatel.

Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Od 1. března si zájemci mohou zarezervovat značku už 1 měsíc před registrací vozidla. To mohou ocenit především společnosti zabývající se autodopravou.

Od 1. 3. 2023 se již také k novým vozidlům nevystavuje čistopis technického průkazu, který by byl v rámci prodeje předáván společně s vozidlem. Jediným dokumentem k vozidlu sloužící jako doklad k registraci vozidla je nově Prohlášení o shodě tzv. COC list. Teprve v rámci registrace vozidla bude na úřadě vytištěn a předán technický průkaz.

Další velký balík změn vstoupí v platnost od 1. září. O těchto změnách vás budeme informovat v rámci našich aktualit.

Proč KODAP legal?

Kromě právních služeb Vám můžeme zajistit díky spolupráci se skupinou KODAP také služby z oblastí daní, účetnictví či auditu.

Na odbornou úroveň naší práce klademe ty nejvyšší nároky a za kvalitu své práce ručíme. Věnovat se Vám bude vždy právník s patřičnou zkušeností a specializací.

Díky početnému týmu jsme schopni na Vaše požadavky reagovat prakticky okamžitě. Práci organizujeme vždy podle Vašich potřeb.

Nabídneme Vám takové právní řešení, kterému budete rozumět. Zákony umíme přeložit do lidské řeči.

Se všemi jednáme vždy poctivě a férově. Hledáme to nejefektivnější řešení pro business a klienty nikdy neženeme do zbytečných sporů. Zakládáme si na dodržování etického kodexu advokátů.

Vážíme si Vaší důvěry a zakládáme si na přísném dodržování advokátní mlčenlivosti. U nás jsou Vaše informace v bezpečí.

Advokátů
0
Let zkušeností
0
Spokojených klientů
0 +
Maximální reakční doba
0 hod

Napište nám

Další aktuality

Případová studie – Due diligence

Klient Obrátil se na nás klient, soukromá obchodní společnost zabývající se investováním do jiných společností, s žádostí o zajištění celého právního a daňového procesu nákupu české společnosti s ručením omezeným za nižší…

Případová studie - napadení změny ÚP

Náš klient, soukromá společnost, plánoval na svých pozemcích výstavbu několika rodinných a jednoho bytového domu. K jeho překvapení ovšem obec přistoupila ke změně územního plánu, kterou se zastavitelnost a využitelnost pozemků…